We beginnen met een uitgebreid vraaggesprek over de actuele klacht en mogelijke andere klachten. De zwangerschap, het geboorteproces en de voeding worden besproken en er wordt gevraagd naar mogelijke familiale aandoeningen. De osteopaat zal dit netjes noteren om een duidelijk beeld te krijgen van wat mogelijke oorzaken zijn die leiden tot de klachten van de baby.
Vervolgens wordt er gevraagd de baby uit te kleden en op de behandeltafel te leggen. De osteopaat zal een inspectie doen en met zachte technieken het lichaam onderzoeken op spanning en mobiliteitsverliezen. De schedel, de wervelkolom en het bekken worden nagegaan. Er wordt gevoeld naar druk en spanning in het buikje en de borstkas.
Indien nodig wordt er meteen aansluitend met de behandeling gestart. Deze bestaat uit zachte manuele technieken. Zoals rek, druk, massage, enz.. Dit om de gevonden spanning te verminderen en de mobiliteit te herstellen. Soms gaat de baby huilen tijdens de behandeling. Het huilen duurt echter meestal niet lang en spoedig treedt ontspanning op, waarbij de baby regelmatig in slaap valt. Indien de baby flesvoeding krijgt kan dit gebeuren tijdens de behandeling. Iets oudere baby’s kunnen afgeleid worden met speeltjes.
Na de behandeling vertelt de osteopaat wat hij heeft gedaan en wat mogelijke oorzaken zijn van de klacht. Er wordt vertelt wat de ouder zelf kan doen en wat mogelijke aanvullingen op de behandeling zijn. Ook wordt er een prognose gemaakt over het aantal behandelingen die nodig zijn om het probleem op te lossen.