Wat u mag verwachten tijdens het consult bij de osteopaat
Omdat de totale patiënt centraal staat in het behandelplan van de osteopaat, duurt het eerste consult mogelijk langer dan de volgende behandelingen. Dit geeft de osteopaat tijd om:
- Te luisteren naar uw probleem en vragen daarover te stellen, te informeren naar uw algemene gezondheidstoestand, voorafgaande operatie en andere medische behandelingen.
- Te onderzoeken waar er osteopathische afwijkingen zijn. Waarschijnlijk wordt u gevraagd om u te ontkleden, op het ondergoed na. Laat weten of u zich hierbij niet comfortabel voelt en breng eventueel een sportbroek mee. U mag een vriend of partner meebrengen naar het consult als dat voor u comfortabel voelt.
- Te vragen of u met een aantal eenvoudige oefeningen inzicht kan geven in uw houding en beweeglijkheid. Door de functie en de samenwerking van alle weefsels in uw lichaam, kan het zijn dat u pijn en bewegingsverlies ervaart in andere delen van het lichaam dan waar de afwijkingen zitten.
- Met de handen de verschillende gewrichten en spieren te beoordelen, alsook de bewegingen van organen in buik, longen, bekken en de beweging van de verschillende schedelbotten en structuren.
- Te beoordelen of er veilig en zinvol een behandeling kan worden uitgevoerd, of waar nodig u te verwijzen naar de huisarts.
De osteopaat is gespecialiseerd in de diagnose en behandeling en de preventie van musculo-skeletale problemen en andere, waar u een overzicht vindt in de rubriek “klachten”.
U krijgt uitleg wat de gevonden afwijkingen zijn en hoe die uw klachten kunnen verklaren.
Er wordt samen met u overlegt wat het behandelplan zou moeten zijn. Mogelijk dat u 3 of 4 keer moet terugkomen.
Het is belangrijk dat u begrijpt wat er gevonden is en dat u akkoord gaat met het behandelplan.
De behandeling gebeurt uitsluitend met de handen van de osteopaat (hands-on) en kan gaan van wat hardere technieken ( manipulatie) tot zachtere technieken (mobilisatie,schedelbehandeling) of rustigere technieken bij orgaan behandeling. Als u zich bij een techniek niet prettig voelt, dan kan u dat aangeven
Mogelijk krijgt u nog oefeningen, advies voor leefstijlaanpassing of verwijzing naar andere hulpverlening.
Door de aard van de behandeling kan de regio nog wat gevoelig zijn 24-48 uur erna. Bij vragen hierover kan u contact opnemen met de praktijk.